Overige oriëntatiethema's

Stichting Hangout

Op donderdag 22 mei j.l. is een 4 tal studenten van de subgroep naar stichting Hangout in Kerkrade geweest. Stichting Hangout zorgt voor gepaste nazorg voor ex-gedetineerden. Ex-gedetineerden kunnen zich vrijwillig aanmelden bij deze stichting. Na aanmelding biedt de stichting ex-gedetineerden een huis aan. Daarnaast kunnen de cliënten hun dag nuttig besteden bij stichting Hangout en krijgen ze hier ook voor betaald. Deze dagbesteding zorgt ervoor dat ex-gedetineerden zich niet gaan vervelen en weer in het criminele circuit komen.

Reclassering Nederland: werkstraf Unit

Ik ben afgelopen donderdag langs geweest bij de werkstraf Unit van de reclassering, hier lopen werkgestraften rond die vaker ook al in detentie hebben gezeten. Het valt me op dat het er erg leeg is. Er hangt een ontspannen sfeer, er wordt gelachen, gepraat en er staat muziek aan. Elke 
werkgestraften voert op zijn eigen tempo het werk uit dat hij moet doen. De werkmeesters hoeven amper sturing te geven aangezien de werkgestraften gewoon aan het werk zijn en weten wat er van hun verwacht word; namelijk dat ze op hun eigen tempo hun werk doen.
photobucket
TBS

Tbs betekent terbeschikkingstelling. Tbs is een behandelmaatregel die de rechter oplegt aan mensen die zware delicten hebben gepleegd en lijden aan een psychiatrische ziekte of stoornis. Deze stoornis beïnvloedt in meerdere of mindere mate hun gedrag. 
De rechter stelt hen daarom niet geheel verantwoordelijk voor hun daden. Voor het deel van het delict dat de daders wel kan worden aangerekend, kan de rechter hen gevangenisstraf opleggen; het zogenaamde combinatievonnis (bijvoorbeeld acht jaar gevangenisstraf + tbs). Om de stoornis te behandelen en herhaling (recidive) te voorkomen wordt mede tbs opgelegd. Dit alles met als doel de samenleving te beveiligen.


De Rooyse Wissel

De Rooyse Wissel is een particulier forensisch psychiatrisch instituut waar patiënten met een tbs-maatregel worden verpleegd en behandeld. ‘Particulier’ wil zeggen dat de Rooyse Wissel afspraken maakt met het ministerie van Veiligheid en Justitie over het aantal patiënten dat zij opneemt en de vergoeding die ze daarvoor krijgt. Het beheer, de exploitatie en het behandelbeleid zijn een verantwoordelijkheid van het bestuur van de Rooyse Wissel. De Rooyse Wissel is gevestigd in Venray.
Via polikliniek de Horst in Tegelen en Maastricht biedt de Rooyse Wissel ambulante forensisch psychiatrische zorg aan mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. De medewerkers van de Horst behandelen mensen die vanwege een psychiatrische stoornis met politie of Justitie in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen. Een behandeling kan worden opgelegd, maar mensen kunnen zich ook vrijwillig laten behandelen. Voor een behandeling is altijd een verwijzing nodig. Meer weten over polikliniek de Horst?
De Rooyse Wissel vormt samen met de Ottho Gerhard Heldringstichting, het Ambulatorium, Bijzonder Jeugdwerk Brabant en Pactum de CONRISQ Groep. Het doel van de CONRISQ Groep is samen een compleet aanbod in zorg en behandeling te creëren: van jeugd tot en met volwassenen. Een aanbod dat nergens ophoudt. De vijf organisaties bundelen hun krachten voor gecombineerde vormen van zorg en behandeling voor jongeren en volwassenen met ernstige gedragsproblemen. Wetenschappelijk onderzoek en diagnostiek spelen hierbij een belangrijke rol. Door de behandeling kunnen jongeren en volwassenen weer op een volwaardige en verantwoorde manier deel uitmaken van de samenleving.

(De Rooyse Wissel, 2014) photobucket