dinsdag 10 juni 2014

Interview Mandy

Ik heb mijn interview afgelegd bij stichting Hang Out in Kerkrade. De stichting zorgt voor nazorg voor ex-gedetineerden. De meeste cliënten hebben te maken met een verslavingprobleem. Door het bieden van nazorg, zorgt de stichting ervoor, dat de cliënten op het juiste pad blijven. Dit doen ze doormiddel van het bieden van dagbestendiging en individuele begeleiding. Ook wordt er gezorgd voor onderdak voor de cliënten en wordt er hulp geboden aan cliënten die willen afkicken.
Voordat wij het interview konden gaan afleggen kregen wij de informatie van een van de begeleidsters dat het bij de cliënten gevoelig ligt om over seksualiteit te praten. Dit komt, omdat de cliënten hier slechten ervaringen mee hebben gehad tijdens hun detentie. Ik vroeg of ik wel vragen kon stellen over hun huidige situatie. Dus of ze op dit moment een partner hebben en een gezin etc. hier kon ik gerust vragen over stellen. Wat ook aangeven werd is dat de cliënten een korte spanningsboog konden hebben.
Bij mijn cliënt was het geval dat hij op een gegeven moment te moe werd om het interview verder af te maken. Ook was het zo dat sommige onderwerpen te gevoelig waren om over te praten.

De cliënt die ik heb geïnterviewd heet J. J is 50 jaar en komt uit Kerkrade. Hij heeft op dit moment geen partner. Hij heeft in het verleden wel vriendinnen gehad, maar heeft zich niet gesetteld. J is goed in sporten en in poetswerk. Verder heeft hij niks met het geloof.
J had veel moeite om over zijn verleden te praten. De gebeurtenissen in zijn verleden liggen hem heel gevoelig. Wat hij mij wel vertelde was dat hij een zus heeft en zijn ouders helaas niet meer in beeld zijn. De relatie met zijn zus is op dit moment niet stabiel, maar hier wilde J het niet over hebben. De vrienden groep die J nu heeft bestaan vooral uit de cliënten van de instelling.
Het proces van J is begonnen toen hij ging dealen om aan meer geld te komen. Hij gebruikte zelf geen drug, maar toen iemand hem zei dat hij het ook eens moest proberen. Is hij er na loop van tijd verslaafd aan geraakt. Hij had in het begin een baan, maar door constant gebruik moest hij zich vaker ziek melden en is hij uit eindelijk zijn baan kwijt geraakt.
Vanwege het illegaal verkopen en gebruiken van drug is hij meerdere kerken opgepakt. Door het effect wat de drugs op J had zijn er meerdere situaties ontstaan waardoor hij is opgepakt. Zo heeft J een keer een conflict gehad bij de huisarts, omdat hij bepaalde medicijnen niet overhandigt kreeg.
J behoorde tot de veel plegers. Veelplegers zijn criminelen die erg vaak recidiveren. Veelplegers zijn vaak drugsverslaafden die zich keer op keer schuldig maken aan diefstal. Dit is ook het geval bij J. J heeft hierdoor in totaal 15 jaar doorbroken detenties gehad waarvan hij twee maanden te lang heeft vast gezeten. Ondanks dat J vast zat deed hij het heel goed. Hij was hoofd van de poetsafdeling en deed dit met alle plezier. Tijdens de 15 jaar durende detenties heeft J ook een ISD -maatregel ondervonden. J zat toen in een inrichting voor stelselmatige daders. Je kunt daar te recht komen als je regelmatig een licht delict pleegt. Omdat de overige straffen niet effectief (te kort zijn) zijn wordt je voor langere tijd opgenomen in een inrichting. Mocht je kampen met een verslaving of psychiatrische problematiek wordt er hiervoor hulp geboden. J heeft voor zijn verslaving negen maanden in een afkick centrum in Apeldoorn gezeten. Hier heeft hij een vriendin leren kennen, maar toen hij terug keerde naar het zuiden is de relatie verwaterd.
J is nu dertien jaar lang clean en het gaat veel beter met hem. Hij staat nu positief in het leven. Hij krijgt hulp bij het af blijven van de drugs en wilt zelf ook niet meer verslaafd zijn en er door in de problemen komen. Dit toont dat hij veel doorzettingsvermogen heeft.

 Hij krijgt nu uitkering en behoud de uitkering door de dagbesteding die hij bij de stichting doet. Hij woont tijdelijk op een kamer die hij nog steeds, zoals hij dat ook tijdens de detentie deed goed schoon houdt. J krijgt binnen kort een woning toe gewezen. Het vinden van een woning was voor hem nog niet makkelijk, omdat verschillende verhuurders hem weigerden van wegen zijn verleden. De stichting huurt nu de woning en verhuurt het weer door aan J. Dit mogen zij als stichting doen. Wel heeft J zich aan een aantal regels te houden. Niet alleen met het vinden van een woning ook met het vinden van werk heeft J moeite gehad, omdat werkgevers hem vaak niet aannamen van wegen zijn strafblad of omdat hij en VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moest aanvragen en dan mag je geen strafblad hebben anders krijg je geen VOG. Dit heeft J als heel storend ervaren, omdat hij graag een nieuwe start wilde maken, maar door de vooroordelen van verschillende mensen kreeg hij hier niet de kans voor. Hij wil graag dat anderen mensen zien dat hij veranderd is en gelukkig krijgt hij dit ook van mensen te horen. Ze zeggen ook dat hij er beter uit ziet. Hij wil nu graag naar de toekomst kijken en niet meer naar het verleden.