dinsdag 10 juni 2014

Interview Fleur

Interview Fleur meneer H

De persoon die ik geïnterviewd heb, was een sympathieke man. Hij was erg open. Hij vond het niet lastig om zijn persoonlijke levensverhaal te vertellen.  Meneer H heeft in totaal 10,5 jaar vastgezeten. Allereerst heeft hij 2,5 jaar in detentie doorgebracht, omdat hij een tankstation overvallen had. Na vrijlating kwam hij weer op straat, en hij heeft toen 3 bankovervallen gepleegd. Hiervoor heeft hij 10 jaar in detentie gezeten. De reden voor deze misdaden was het leven op straat. Meneer H had geen geld toen hij op straat leefde, maar hij moest toch zijn drugs kopen.
Detentie beviel hem goed, omdat hij van het leven op straat naar een “goede” cel ging. Hier kreeg hij de regelmaat en het voedsel dat hij op straat miste.
Verder geeft hij aan dat zijn broer en zus ook drugsverslaafd zijn. Ik heb geen informatie over het feit of deze afgekickt zijn of niet.

Op dit moment is meneer H werkzaam bij stichting Hangout. Hier besteed hij zijn dag en krijgt hij geld voor het verrichtte werk.

De toekomst ziet meneer H zonnig tegemoet. Hij zegt dat zolang hij zich niet verveelt, alles goed zal gaan.

Professionele socialisatie
Meneer H geeft aan dat hij tot zijn 16e levensjaar naar school is geweest. Omdat hij zich niet conform de regels gedroeg, is hij van school gestuurd. Meneer H is toen vrijwillig in militaire dienst getreden. Hij vond het leuk in het leger, omdat hij op deze manier een dagbesteding had. Omdat in het leger sterk wordt ingezet op het aanleren van discipline, paste deze opleiding echter niet bij hem. Dit omdat hij het moeilijk vond om zich aan de regels te houden. Hij werd weggestuurd uit het leger.

Sekse / gender
Meneer H is biologisch geboren als een man (sekse). Zijn opvoeding heeft ervoor gezorgd dat hij zich ook als man gedraagt (gender). Dit omdat hij er vroeger met zijn broer en zus vrijwel alleen voor stond. Ook toen hij op straat leefde, heeft hij zijn mannelijke kant moeten laten zien. Dit omdat hij zich sterk en stoer op moest stellen, wou hij het leven op straat overleven.

Religie / levensbeschouwing
Meneer H is niet gelovig. Wel geeft hij aan dat hij sterk in zichzelf gelooft. Hij heeft een sterke wil.

Etniciteit
Meneer H geeft aan uit een Nederlandse cultuur te komen.

Seksuele oriëntatie
Meneer H is heteroseksueel. Dit omdat hij een vriendin heeft. Zijn vriendin is ook cliënt bij stichting Hangout.

Levensfase / generatie
Meneer H is 43 jaar. Volgens Erik Erikson bevindt hij zich in de fase van de middelbare volwassenheid. In deze fase staat generativiteit versus stagnatie centraal. Dit bevat het doorgeven aan de volgende generatie van wat men belangrijk vindt. Dit zijn o.a. waarden, normen, geloof, ontwikkeling. Daarnaast ontwikkelt men zich ook vaak op creatief en geestelijk gebied. Werk is in deze fase cruciaal (Zimbardo, 2013).

Meneer H heeft geen kinderen. Hij zal zijn o.a. zijn waarden, normen, geloof en ontwikkeling niet door kunnen geven aan zijn kinderen. Wel heeft meneer H werk. Hij werkt bij stichting Hangout. Meneer H geeft aan dat dit werk veel voor hem betekend, omdat hij zich op deze manier niet verveelt. Wanneer hij zich verveelt, zo vertelt hij, gaat hij weer het slechte pad op.

Talent / handicap
Meneer H heeft geen lichamelijk handicap. Wel is hij geestelijk vatbaar voor geestverruimende middelen zoal heroïne en cocaïne. Hij is hieraan verslaafd geweest. Als talent geeft hij aan dat hij een sterke wil heeft. Als hij iets wil, dan bereikt hij dit ook. Zo is hij afgekickt met hulp van stichting Hangout. Dit geeft aan dat hij een sterk doorzettingsvermogen heeft.

Klasse
Meneer H is geboren in Heerlen. Zijn moeder was vaak van huis. Meneer H heeft zijn vader leren kennen toen hij 14 was. Daarnaast heeft hij een oudere broer en een zus. Hij vertelde dat vooral zijn broer voor hem gezorgd heeft. Zijn zus ging op jonge leeftijd het huis uit. De sociale klasse waar meneer H uit komt is te omschrijven als de lagere middenklasse. Dit omdat hij aangeeft dat hij thuis niet erg veel te besteden had.


De indruk die ik heb gekregen van ex-gedetineerden na het bezoek aan stichting Hangout is opmerkelijk. Zo ben ik me bewust geworden van het feit dat ex-gedetineerden zich vrijwel nooit in een goede basissituatie bevinden. Vaak zijn er privéproblemen of speelt de omgeving een negatieve rol.

Na het bezoek aan stichting Hangout en het contact met de ex-gedetineerden, ben ik me ervan bewust geworden dat je je als persoon altijd in een bepaalde situatie bevindt. Dit wordt negatieve vrijheid genoemd of de facticiteit. Vervolgens heb je als ex-gedetineerde wel de keuze hoe je met deze situatie omgaat. Dit wordt positieve vrijheid genoemd (Wevers, 2011).
Wevers, Carin. (2011). De mens is een gemeenschapswezen. Ongepubliceerde tekst.