woensdag 11 juni 2014

Interview met iemand uit de praktijk

We hebben de mogelijkheid gekregen om een interview aan te gaan met een man die al sinds 1980 in gevangenissen werkt. Deze kans hebben we uiteraard met open armen aangegrepen en hieronder zal een korte samenvatting van het interview volgen. In verband met de privacy van de geïnterviewde zal de volledige naam niet genoemd worden in de onderstaande samenvatting.

W. is sinds 1980 in verschillende gevangenissen werkzaam geweest in onder andere Amsterdam, Vught, Breda, Arnhem en Maastricht. W. wat in het begin alleen in de beveiliging en had hierbij geen contact met de cliënten. Zijn eerste gedachte bij de doelgroep was dan ook duidelijk, het waren volgens hem een stelletje criminelen. Wanneer hij pas echt op de afdeling werkzaam was ging zijn beeldvorming over de doelgroep  langzaam veranderen. Hij ziet nu ook duidelijk het verschil in de omgang met de cliënten tussen nieuw personeel en personeel dat al een aantal jaren ervaring met de doelgroep heeft. Er is een duidelijk verschil in de beeldvorming en de bevooroordeling. Om deze vooroordelen uit te stellen kiest W. er ook vaak voor om niet het dossier van tevoren te lezen voordat hij een gesprek met de cliënt aan gaat. Wel leest hij natuurlijk de risicos en eventuelen trekken van cliënten voor zijn eigen veiligheid. Cliënten hebben hem dan ook vaker gezegd dat ze het prettig vinden dat W. niet van tevoren weet waarvoor ze zitten en daardoor niet meteen bevooroordeeld is. Uit ervaring ziet W. wel al snel aan de persoon zelf waarvoor ze eventueel zitten. Hij kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk iemand eruit pikken die in de gevangenis zit wegens misbruik met minderjarige. ‘Deze doelgroep heeft een bepaalde uitstraling, ze zijn nederig, kijken je niet aan en zijn vaak overdreven vriendelijk.’ Aldus W. een doelgroep waarmee bij moeite heeft, ontwijkt hij liever. Dit niet alleen voor zichzelf, maar ook gericht op het belang van de cliënt omdat zij dit ook zullen merken en aanvoelen.

Omdat W. bepaalde ervaringen heeft vanuit zijn werk ziet hij al snel een ‘filmpje’ in zijn hoofd van hoe het met iemand kan lopen wanneer er een kleine stap op het verkeerde spoor wordt gezet en dit wekt veel zorgen en slapeloze nachten op.

W. geeft aan dat de doelgroep zelden spijt heeft van zijn daden, en als ze daadwerkelijk spijt hebben is het meestal de eerste keer dat ze zitten. Bij veel clienten speelt groepsdruk ook een grote rol. Wanneer ze tot een bepaalde groepering behoren die hem/haar ertoe aanzetten om bepaalde dingen te doen is het erg moeilijk en vaak vrijwel onmogelijk om weer op het rechte pad te komen. W. ziet dan ook veel van deze cliënten al snel terug in de gevangenis. In sommige mensen kan je beter niet meer investeren, sommige cliënten blijven terugkomen maar er zijn ook zeker cliënten waar nog hoop is.

Beeldvorming en bevooroordeling komt bij iedereen voor. Wanneer je er bijvoorbeeld achter komt dat er een beruchte inbreker in je straat komt wonen zal niemand hier blij mee zijn, maar echter verdient iedereen een tweede kans. Probeer vooral naar hun kwaliteiten te kijken en reken ze niet meteen af op hun daden.

Er is één ding heel erg belangrijk bij deze doelgroep, hou je aan je woord! Als je de cliënt iets beloofd, moet je dit ook waarmaken. En wanneer dit niet (op tijd) lukt moet je dit gewoon aangeven. Ga geen dom smoesje verzinnen want hier prikt de cliënt zo doorheen en dan ben je al snel de vertrouwensband kwijt.

Hieronder zal ik nog kort informatie geven over de gevangenis zelf.

Dagindeling cliënt:
7:30 wakker worden
Ontbijten op hun cel/kamer.
Vervolgens arbeid of activiteiten (sporten/crea/bezoek/etc) tot 12:00.
Degene die sochtens gewerkt heeft heeft smiddags arbeid of activiteit en andersom.
17:00 eten.

In Sittard zijn ongeveer 300 gedetineerden. Ze hebben mogelijkheid tot verschillende activiteiten: werk, kerk, sporten, bibliotheek, trainingen. De belangrijkste visie is de re-integratie in de maatschappij.
Er zijn eenpersoonscellen en tweepersoonscellen. Niemand wil in deze tweepersoonscellen tenzij je iemand kent of familie hebt op dezelfde afdeling.
Je kunt bellen zoveel als je wil.
Er is een kamertje speciaal voor relatie bevorderend bezoek. Hoer mag de cliënt 3 uur lang 1 keer per maand hun gang gaan met zijn of haar partner. Je moet wel aan kunnen tonen dat je een relatie hebt (3 keer bezoek en dan een verklaring ondertekenen).

Op het moment dat cliënten naar de kerk mogen zijn er opeens heel veel gelovigen. Dit zien ze als mogelijkheid om met mensen buiten hun afdeling in contact te komen.
Het grootste deel cliënten komen uit een lagere klasse en meer dan de helft van de gepleegde delicten zijn drugs gerelateerd.