maandag 19 mei 2014

Hoorcollege 2: Agogiek en Diversiteit

HC 2: Agogiek en Diversiteit 1 en HC 9: Agogiek en Diversiteit 2
Didi Joppe

Michelle

Welke (diep verborgen) waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden heb jij over je groepering? Ga vervolgens naar je ouders/verzorgers en vraag hen naar hun waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden over je groepering. Zijn er verschillen, of overeenkomsten? Kies dan één waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld uit die jou het meest aanspreekt. Beschrijf dan hoe deze waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld jouw kijk op
de groepering beïnvloedt. Maak het jezelf niet te gemakkelijk, leg jezelf onder de loep. Daag jezelf uit. Bedenk dat deze opdracht erom gaat een stuk van jezelf te leren kennen dat je (nog) niet goed kent.

Mijn vader is heel erg tegen mensen die "uitkering trekken" naar zijn zeggen. Hij heeft er begrip voor dat het net gemakkelijk is om tegenwoordig werk te krijgen maar hij kan er absoluut niet tegen als mensen thuis gaan zitten en "genieten" van het niet werk hebben omdat ze toch geld binnen krijgen via de overheid. De reden dat hij hier zo op tegen is is omdat werkend Nederland, waaronder hij zelf, voor deze mensen moet betalen. Volgens hem moeten ze knokken om een baan te krijgen en alles aannemen wat ze tegen zouden komen om op die manier uiteindelijk wel weer een baan te krijgen wat bevalt.

Ik kan me bij deze mening van mijn vader goed aansluiten, ik ben alleen misschien iets minder extreem of fel hierin als mijn vader. Ik kan me voorstellen dat in sommige situaties mensen geen andere keus hebben maar in veel gevallen doen mensen gewoon alsof ze lekker vakantie hebben. Ik heb dit ook van dichtbij meegemaakt. De ex vriend van mijn moeder was ontslagen bij zijn werkgever, hij was verplicht om een bepaald aantal sollicitaties per maand te doen. Jij ging wel naar deze sollicitatiegesprekken toe maar heel bewust verpeste hij ze stuk voor stuk, hij kon hier zelfs om lachen. Dit heeft mij ontzettend veel geïrriteerd omdat ik heel anders ben opgevoed. Toen ik 12 was verdiende ik al mijn eigen zakcentjes door elke dag met de honden van de buurman te lopen wanneer hij aan het werk was, dit heb ik 2 jaar lang gedaan. Op mijn 13e ben ik begonnen met reclamebladen rondbrengen en op mijn 16e ben ik begonnen bij heuts, waar ik tot op heden nog steeds werk. Mijn vader is hartstikke blij dat ik dit standpunt van hem een beetje heb overgenomen.

Maar hoe heeft dit mijn kijk beïnvloed?
Wanneer ik iemand zie of spreek die al een tijdje thuis zit en hier heel erg luchtig over doet, trek ik al snel mijn oordeel. Er gaan dan gedachtes door mijn hoofd als "daar heb je weer zo iemand". Ik zie ze vaak als luie mensen zonder verantwoordelijkheidsgevoel. In veel gevallen zijn dit ook mensen die laag zijn opgeleid en die wonen dan samen in bepaalde, iets mindere wijken. Ik probeer mijn vooroordeel altijd uit te stellen maar bij deze groep vind ik dit vaak erg lastig.

Fleur

Persoonlijk heb ik vooroordelen over de doelgroep ex-gedetineerden. Als ik aan deze doelgroep denk, heb ik een bepaald stereotype voor me. Ik denk dan aan ruwe grote mannen met veel tattoo’s en een ruig uiterlijk. Daarnaast kijk ik vaak naar de persoon als ex-gedetineerde en niet als persoon zelf. Dit vind ik een negatieve eigenschap van mezelf.

Als ik kijk naar de normen en waarden van mijn ouders, zie ik dat ik vooral de opvatting van mijn moeder heb overgenomen. Mijn moeder is sterk bevooroordeeld als het aankomt op ex-gedetineerden. Mijn moeder is van mening dat mensen die een delict gepleegd hebben of iets dergelijks schadelijks hebben gedaan hun verdiende loon moeten krijgen. Ik betrap mezelf erop dat ik af en toe ook zo over ex-gedetineerden denk. Maar sinds deze OLP begrijp ik wel steeds meer de context waarin mensen een delict plegen. 


Mandy

Ik
Als ik naar de doelgroep ex-gedetineerde kijk dan is het eerste wat bij mij opkomt. Het zijn grote enge mannen, maar er zit altijd iets achter, waarom iemand een misdrijf pleegt, dus wil ik er niet over oordelen. Ik ben wel iemand die vindt dat je moet nadenken voor je iets doet en wat jou handelen dus teweeg kan brengen. Ook vind ik dat je van andermans spullen af moet blijven.

Mijn moeder
Mijn moeder vind dat je respect moet hebben voor andermans spullen. Ex-gedetineerde zijn mensen met een grote mond en een klein hartje. Ik denk dat ze het doen voor aandacht en voor erbij te horen (groepsdruk). Sommige mensen doen het voor de kick die ze ervan krijgen, maar er zit altijd iets achter waarom ze een misdrijf plegen.

Reflectie
Het geen wat overeenkomt met mijn moeder is dat wij vinden dat je andermans spullen moet respecteren en dat er altijd iets achter zit waarom iemand een misdrijf pleegt. Dit beeld zorgt ervoor dat ik mijn oordeel probeer uit te stellen. Wil niet zeggen dat ik zoals ik hierboven heb beschreven ik geen eerste indruk vormgeef als ik over een ex-gedetineerde praat.