woensdag 21 mei 2014

Hoorcollege 8 Psychologie en Diversiteit 3

Mandy

Je zit nu zelf aan het eind van de adolescentie of in het begin van de jong-volwassenheid. Je staat voor de ontwikkelingsopgave je identiteit te vinden en die te gaan delen.
-     Wat vraagt dat nu van jou?
Op dit moment vraagt het ontwikkelen van mijn eigen identiteit heel veel. Door dat ik mijn eigen normen en waarden aan het vormen ben loop ik steeds met mijzelf te worstelen. Er zijn dingen die ik graag anders wil zien/doen en om dat te hervormen vind ik heel moeilijk. Ik ben eigenwijs en neem minder snel dingen van ander mensen aan, omdat zelf mijn eigen mening wil ontwikkelen.

-     In hoeverre zijn (pestervaringen of ervaringen die je ontwikkelingstaak gefrustreerd hebben) van invloed op jou? Zijn sommige ontwikkelingsopgaven je beter afgegaan dan andere?
Ik heb zelf een pestverleden en dit heeft zeker effect op mij gehad en nog steeds. Ik ervaar dit nu doordat ik nog steeds bang ben voor reacties van anderen waardoor bang ben om feedback te geven. Echter frustreert mij de reactie wel van de andere en blijf ik er zelf mee lopen. Ik ben mij er wel van bewust dat als ik er wel wat van zeg het de lucht kan klaren. Zo hebben verschillende life-events ervoor gezorgd dat sommige ontwikkelingsopgaven bij niet helemaal soepel zijn verlopen.

-     Wat maakt jou tot de persoon die je nu bent?
Ik heb veel in mijn leven mee gemaakt. Hier ben ik echter niet teleurgesteld over, want het geeft mij wel zo gemaakt zoals ik nu ben. Ik ben bijvoorbeeld een aantal mensen verloren waaronder op een jongen leeftijd mijn vader.

-     Wat maakt degene die jij interviewt tot wie hij is? Welke (pest)ervaringen en huidige ontwikkelingsopgave zijn voor deze persoon bepalend?
Deze vraag kan ik pas beantwoorden na het interview

Michelle
Je eigen identiteit vinden en deze te delen is geen gemakkelijke opgave. Je moet je 
heel goed open kunnen stellen en je eigen zwakke maar ook goede eigenschappen 
leren kennen. Maar hier blijft het niet bij, je moet ook deze eigenschappen uitdiepen 
en kijken waar ze vandaan komen, ze accepteren en er mee om leren gaan. Ik 
draag een aantal ervaringen mee uit mijn verleden die ik eigenlijk al heel lang weg 
aan het drukken ben. Met deze opleiding en de opdrachten die we moeten uitvoeren 
word ik bijna gedwongen om deze ervaringen toch op te roepen omdat ze me 
maken wie ik nu ben en het is belangrijk om me ook van mijn zwakke kanten 
bewust te worden.

Koen

- Wat vraagt dat nu van jou? 
   Het bepalen van een identiteit voor mij geen lastige keuze. Ik heb nooit heel lang getwijfeld          tussen verschillende identiteiten en heb altijd mijn eigen plan getrokken. Ik koos voor de weg        en vrienden die aansloten bij mijn normen en waarden. 

- In hoeverre zijn (pestervaringen of ervaringen die je ontwikkelingstaak gefrustreerd 
   hebben) van invloed op jou? Zijn sommige ontwikkelingsopgaven je beter afgegaan            dan andere?    Pestervaringen in het verleden hebben wel degelijk een rol gespeeld bij mijn identiteitsvorming. 
   Door deze ervaringen meegemaakt te hebben heb ik een bepaald beeld gekregen bij de 
   gedachtegang over pesten, treiteren e.d. Mensen in je omgeving die aan deze pesterijen            meegaan vermijdt je. Tot voorkort had ik het lef niet om iets te zeggen tegen deze “pesters”,      inmiddels durf ik deze pesters (als ik zie dat iemand gepest wordt) aan te spreken. 

- Wat maakt jou tot de persoon die je nu bent? 
   De persoon die ik nu ben is gevormd door mijn opvoeding, mijn omgeving en mijn eigen normen 
   en waarden die ik zo goed mogelijk probeer te hanteren. Ik heb keuzes gemaakt binnen mijn 
   vriendengroepen e.d. Mijn inmiddels ex- vriendin heeft ook veel betekend in mijn 
   identiteitsvorming. 

- Wat maakt degene die jij interviewt tot wie hij is? Welke (pest)ervaringen en huidige 
   ontwikkelingsopgave zijn voor deze persoon bepalend? 
   Ik heb nog geen interview afgenomen met een ex- gedetineerde en weet dus ook niet in              hoeverre dit een rol voor hem gespeeld heeft.

Nick

- Wat vraagt dat nu van jou?
   
Het vraagt van mij inzet en openheid. Het leren van je eigen mening 

   geven ook al denken andere en anders over dan jou. Het gaat erom een EIGEN identiteit te 
   ontwikkelen en niet die af te leiden van andere. 

- In hoeverre zijn (pestervaringen of ervaringen die je ontwikkelingstaak gefrustreerd          hebben) van invloed op jou?
   Zijn sommige ontwikkelingsopgaven je beter afgegaan dan andere? Ik ben mijn 
   ontwikkelingsfases goed doorlopen naar mijn mening. Alleen heeft de scheiding van mijn ouders 
   voor frustraties gezorgd. 
  
- Wat maakt jou tot de persoon die je nu bent?
   Net als ieder ander de ontwikkeling die je 
doormaakt vanaf levensjaar 0 en alles wat je                meemaakt in deze fases. Bij mij heeft alleen de scheiding mij "belemmert" al ben ik er naar mijn      mening sterker door geworden. 

- Wat maakt degene die jij interviewt tot wie hij is?
   Welke (pest)ervaringen en huidige 
ontwikkelingsopgave zijn voor deze persoon bepalend? Deze      vraag kan ik nog niet beantwoorden. 

Fleur
- Wat vraagt dat nu van jou? 
   Ik weet wie ik ben, maar ik merk dat ik het steeds gemakkelijker vindt om mijn identiteit 
   met anderen te delen. Ik vindt dit makkelijker, omdat hij mij niet meer zo sterk 
   bezighoudt wat anderen van mij denken. Deze houding vraagt openheid van mij, iets wat 
   niet meteen mijn sterkste kant is. Ik laat niet meteen het achterste van mijn tong zien. 

- In hoeverre zijn (pestervaringen of ervaringen die je ontwikkelingstaak 
gefrustreerd hebben) van invloed op jou? 
   Pestervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik niet snel liet zien wie ik ben. Dit omdat ik 
   bang was beoordeelt te worden door anderen. 

- Wat maakt jou tot de persoon die je nu bent? 
   Mijn opvoeding en school. Dit omdat ik vooral vanuit mijn opvoeding heb meegekregen 
   dat je je school voor jezelf doet. Daarnaast heb ik in mijn opvoeding meegekregen dat 
   niet meteen het hoogste woord hoeft te hebben. 

- Wat maakt degene die jij interviewt tot wie hij is? Welke (pest)ervaringen en 
huidige ontwikkelingsopgave zijn voor deze persoon bepalend? 
   N.v.t. 




maandag 19 mei 2014

Hoorcollege 2: Agogiek en Diversiteit

HC 2: Agogiek en Diversiteit 1 en HC 9: Agogiek en Diversiteit 2
Didi Joppe

Michelle

Welke (diep verborgen) waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden heb jij over je groepering? Ga vervolgens naar je ouders/verzorgers en vraag hen naar hun waarden, normen, overtuigingen en culturele denkbeelden over je groepering. Zijn er verschillen, of overeenkomsten? Kies dan één waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld uit die jou het meest aanspreekt. Beschrijf dan hoe deze waarde, norm, overtuiging of cultureel denkbeeld jouw kijk op
de groepering beïnvloedt. Maak het jezelf niet te gemakkelijk, leg jezelf onder de loep. Daag jezelf uit. Bedenk dat deze opdracht erom gaat een stuk van jezelf te leren kennen dat je (nog) niet goed kent.

Mijn vader is heel erg tegen mensen die "uitkering trekken" naar zijn zeggen. Hij heeft er begrip voor dat het net gemakkelijk is om tegenwoordig werk te krijgen maar hij kan er absoluut niet tegen als mensen thuis gaan zitten en "genieten" van het niet werk hebben omdat ze toch geld binnen krijgen via de overheid. De reden dat hij hier zo op tegen is is omdat werkend Nederland, waaronder hij zelf, voor deze mensen moet betalen. Volgens hem moeten ze knokken om een baan te krijgen en alles aannemen wat ze tegen zouden komen om op die manier uiteindelijk wel weer een baan te krijgen wat bevalt.

Ik kan me bij deze mening van mijn vader goed aansluiten, ik ben alleen misschien iets minder extreem of fel hierin als mijn vader. Ik kan me voorstellen dat in sommige situaties mensen geen andere keus hebben maar in veel gevallen doen mensen gewoon alsof ze lekker vakantie hebben. Ik heb dit ook van dichtbij meegemaakt. De ex vriend van mijn moeder was ontslagen bij zijn werkgever, hij was verplicht om een bepaald aantal sollicitaties per maand te doen. Jij ging wel naar deze sollicitatiegesprekken toe maar heel bewust verpeste hij ze stuk voor stuk, hij kon hier zelfs om lachen. Dit heeft mij ontzettend veel geïrriteerd omdat ik heel anders ben opgevoed. Toen ik 12 was verdiende ik al mijn eigen zakcentjes door elke dag met de honden van de buurman te lopen wanneer hij aan het werk was, dit heb ik 2 jaar lang gedaan. Op mijn 13e ben ik begonnen met reclamebladen rondbrengen en op mijn 16e ben ik begonnen bij heuts, waar ik tot op heden nog steeds werk. Mijn vader is hartstikke blij dat ik dit standpunt van hem een beetje heb overgenomen.

Maar hoe heeft dit mijn kijk beïnvloed?
Wanneer ik iemand zie of spreek die al een tijdje thuis zit en hier heel erg luchtig over doet, trek ik al snel mijn oordeel. Er gaan dan gedachtes door mijn hoofd als "daar heb je weer zo iemand". Ik zie ze vaak als luie mensen zonder verantwoordelijkheidsgevoel. In veel gevallen zijn dit ook mensen die laag zijn opgeleid en die wonen dan samen in bepaalde, iets mindere wijken. Ik probeer mijn vooroordeel altijd uit te stellen maar bij deze groep vind ik dit vaak erg lastig.

Fleur

Persoonlijk heb ik vooroordelen over de doelgroep ex-gedetineerden. Als ik aan deze doelgroep denk, heb ik een bepaald stereotype voor me. Ik denk dan aan ruwe grote mannen met veel tattoo’s en een ruig uiterlijk. Daarnaast kijk ik vaak naar de persoon als ex-gedetineerde en niet als persoon zelf. Dit vind ik een negatieve eigenschap van mezelf.

Als ik kijk naar de normen en waarden van mijn ouders, zie ik dat ik vooral de opvatting van mijn moeder heb overgenomen. Mijn moeder is sterk bevooroordeeld als het aankomt op ex-gedetineerden. Mijn moeder is van mening dat mensen die een delict gepleegd hebben of iets dergelijks schadelijks hebben gedaan hun verdiende loon moeten krijgen. Ik betrap mezelf erop dat ik af en toe ook zo over ex-gedetineerden denk. Maar sinds deze OLP begrijp ik wel steeds meer de context waarin mensen een delict plegen. 


Mandy

Ik
Als ik naar de doelgroep ex-gedetineerde kijk dan is het eerste wat bij mij opkomt. Het zijn grote enge mannen, maar er zit altijd iets achter, waarom iemand een misdrijf pleegt, dus wil ik er niet over oordelen. Ik ben wel iemand die vindt dat je moet nadenken voor je iets doet en wat jou handelen dus teweeg kan brengen. Ook vind ik dat je van andermans spullen af moet blijven.

Mijn moeder
Mijn moeder vind dat je respect moet hebben voor andermans spullen. Ex-gedetineerde zijn mensen met een grote mond en een klein hartje. Ik denk dat ze het doen voor aandacht en voor erbij te horen (groepsdruk). Sommige mensen doen het voor de kick die ze ervan krijgen, maar er zit altijd iets achter waarom ze een misdrijf plegen.

Reflectie
Het geen wat overeenkomt met mijn moeder is dat wij vinden dat je andermans spullen moet respecteren en dat er altijd iets achter zit waarom iemand een misdrijf pleegt. Dit beeld zorgt ervoor dat ik mijn oordeel probeer uit te stellen. Wil niet zeggen dat ik zoals ik hierboven heb beschreven ik geen eerste indruk vormgeef als ik over een ex-gedetineerde praat. 

donderdag 15 mei 2014

Hoorcollege 5: Psychologie

Welke beelden hebben wij over de groepering ex-gedetineerden met betrekking tot de volgende punten?

- factoren bij de doelgroep

Demografische eigenschappen: als subgroep denken wij dat ex-gedetineerden uit een lagere sociale klasse komen, vaak werkeloos zijn en een laag opleidingsniveau hebben. Daarnaast denken wij dat ze uit multiculturele wijken komen met een hoog criminaliteitsgehalte. We denken dat deze omgeving de ex-gedetineerden beïnvloedt om het slechte pad op te gaan. Ook denken wij dat ex-gedetineerden sterk gelovig zijn. Wat betreft huidskleur denken we dat er zowel blanke als gekleurde ex-gedetineerden zijn.
Eigenschappen van de sociale rol: we denken dat de opvoeding meespeelt in het criminele gedrag.
Uiterlijke eigenschappen: we zijn van mening dat ex-gedetineerden minder aandacht voor hun uiterlijk hebben.
Karaktereigenschappen: qua karakter denken we dat ex-gedetineerden kwaadaardig, hard, gewetensloos, koppig en eerlijk zijn.
Eigenschappen emoties: we denken dat ex-gedetineerden agressief, emotioneel instabiel en licht geraakt zijn.
Motieven: we zijn van mening dat de ex-gedetineerden delicten heeft gepleegd uit wraak, financiële problemen en omacht.

- gestaltbenadering van sociale waarneming

Volgens de gestaltbenadering, de benadering waarbij de stimulus (datgene wat je ziet) sterk bepalend is, denken wij dat ex-gedetineerden vaak beoordeelt worden op hun uiterlijk. Dit omdat zij er vaak onverzorgd uitzien of veel tatoeages hebben.

- factoren in de sociale context
Wat betreft sociale context denken wij het volgende:
Primary-effect (de eerste indruk): deze zal vaak slecht zijn. Wij denken dat dit komt door het uiterlijk van ex-gedetineerden. We denken dat zij minder tijd besteden aan hun uiterlijk dan de gemiddelde burger.
Recency-effect (de laatse indruk): we zijn van mening dat de laatste indruk tevens slecht zal zijn. Dit denken wij omdat tijdens een gesprek een ex-gedetineerde vaak zijn verhaal en misdaden vertelt. Wanneer een toehoorder dit hoort, kan het beeld dat hij van de ex-gedetineerde heeft versterkt worden.
Halo-effect (uitstraling): Wanneer een toehoorder zijn vooroordelen koppelt aan datgene wat de ex-gedetineerde over zijn verleden vertelt, kunnen de negatieve kanten van de ex-gedetineerden bevestigd worden. Hierdoor zal de beeldvorming van de toehoorder over de ex-gedetineerden verslechteren.

- factoren bij de waarnemer

Sociale cognitie heeft te maken met schemavorming. Zoals de waarnemer is, zo zal hij ook de ex-gedetineerden beoordelen. We denken dat de waarnemer alleen naar de negatieve eigenschappen van de ex-gedetineerden zullen kijken. De waarnemer kan zich zo bijvoorbeeld focussen op het criminele verleden. Hierdoor vindt stereotypering plaats, georganiseerde kennis over de doelgroep. Deze is vaak negatief en onjuist.

- attributietheorie

Volgens de attributietheorie, waarbij de waarnemer waargenomen gedrag probeert toe te schrijven aan oorzaken, denken wij dat het gedrag van de ex-gedetineerden zowel voortkomt uit interne (gedrag dat uit jezelf voorkomt) - als externe attributie (gedrag dat ontstaat door omstandigheden).


Hoorcollege 3: Psychologie - Mind Map


Hoorcollege 3: Psychologie

Pas de Big Five, de 9 leefgebieden, Bio Psycho Sociaal-model, Balans model en Maslows behoeftehiërarchie toe op jezelf.

Mandy Swinnen



Ik ben een O16-C58-E53-A79-N66 Big Five



Uw Resultaten

Bescheiden
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
Openstaand voor nieuwe ervaringen
Ongeorganiseerd
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
Consciëntieus
Introvert
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
Extravert
Onvriendelijk
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
Vriendelijk
Kalm / Ontspannen
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
Nerveus / Zenuwachtig

Over welk aspect van persoonlijkheid vertelt dit mij iets?
Er is veel onderzoek gedaan naar hoe mensen anderen beschrijven, en er zijn vijf belangrijke dimensies van de menselijke persoonlijkheid gevonden. Vaak worden zij het OCEAN model van persoonlijkheid genoemd, een samenvoeging van de eerste letters van de engelse benamingen van de vijf dimensies.
Openheid voor ervaringen/Intellect
        
Hoge scoorders zijn doorgaans origineel, creatief, nieuwsgierig, complex; Lage scoorders zijn doorgaans conventioneel, nuchter, in weinig geïnteresseerd, oncreatief.
        
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
U hebt een voorkeur voor traditionele en vertrouwde ervaringen.
    (Uw percentiel:16)

Consciëntieusheid/Ordelijkheid
        
Hoge scoorders zijn doorgaans betrouwbaar, goed georganiseerd, gedisciplineerd, voorzichtig; Lage scoorders zijn doorgaans ongeorganiseerd, onbetrouwbaar, achteloos.
        
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
U bent georganiseerd noch ongeorganiseerd.
    (Uw percentiel:58)

Extraversie
        
Hoge scoorders zijn doorgaans aangenaam in de omgang, vriendelijk, in voor een lolletje, spraakzaam; Lage scoorders zijn doorgaans introvert, gereserveerd, geremd, rustig.
        
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
U bent niet bijzonder sociaal noch gereserveerd.
    (Uw percentiel:53)

Vriendelijkheid
        
Hoge scoorders zijn doorgaans aardig, sympathiek, vergevingsgezind, hoffelijk; Lage scoorders zijn doorgaans kritisch, onbeleefd, ruw, onsympathiek
        
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
U houdt gewoonlijk rekening met andermans gevoelens.
    (Uw percentiel:79)



Neuroticisme
        
Hoge scoorders zijn doorgaans nerveus, gespannen, onzeker, zorgelijk; Lage scoorders zijn doorgaans kalm, ontspannen, zeker, sterk.
        
http://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/red-ball.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-line.gifhttp://nl.outofservice.com/bigfive/images/black-end.gif
U hebt de neiging angstig of nerveus te worden.
    (Uw percentiel:66)

Wat vertellen de scores mij?
Om u een betekenisvolle vergelijking aan te kunnen bieden, zijn de scores die u heeft ontvangen omgezet naar "percentielscores." Dit betekent dat uw persoonlijkheidsscore direct vergeleken kan worden met een andere groep mensen die deze test ook hebben gedaan.
De percentielscores tonen u hoe u op de vijf persoonlijkheidsdimensies scoort ten opzichte van de vergelijkingssteekproef van mensen die deze test online hebben gedaan. Met andere woorden, uw percentielscore geeft het percentage mensen aan dat lager scoort dan u op elke dimensie. Bijvoorbeeld, uw Extraversie percentielscore is 53, wat betekent dat ongeveer 53 procent van de mensen in onze vergelijkingssteekproef minder extravert is dan u -- met andere woorden, u bent introvert noch extravert. Bedenk wel dat deze percentielscores in verhouding staan tot alleen onze steekproef van mensen. Uw percentielscores zouden dus kunnen afwijken als u vergeleken zou worden met een anderegroep (bijvoorbeeld bejaarde Britse mensen).
________________________________________________________________________

Fleur Zelissen

9 Leefgebieden

Leefgebied 1: Somatisch functioneren
Ik ben gezond, ik heb een relatief gezonde levensstijl. Ik sport en probeer erop te letten dat ik gezond eet. Af en toe eet ik ongezond en drink ik bijvoorbeeld alcohol.

Leefgebied 2: Verslavingsproblematiek
Ik ben nergens aan verslaafd.

Leefgebied 3: Geestelijk functioneren
Mijn superego overheerst soms. Dit merk ik aan het feit dat ik een harde werken ben, zowel op het gebied van studie als werk. Mijn driften kan ik meestal goed onder controle houden (sterk superego). Wanneer ik bijvoorbeeld boos ben zal ik dit niet meteen laten zien. Daarnaast heb ik duidelijke normen en waarden meegekregen van mijn ouders en familie. Dit zijn vooral christelijke normen en waarden.

Leefgebied 4: Praktisch functioneren
Ik zou mezelf als een leerbaar persoon omschrijven. Ik ben een denker maar zeer zeker ook een doener. Bij veel dingen zal ik meteen aan de slag gaan waardoor het vaak fout gaat. Uit deze fouten leer ik hoe het wel moet en wat er beter kan, waardoor ik dingen beter uit kan voeren.

Leefgebied 5: Woonsituatie
Ik woon bij mijn ouders, maar kan mij zelfstandig zeker redden. Wanneer ik bijvoorbeeld alleen thuis ben, kan ik het huishouden bijhouden.

Leefgebied 6: Sociale contacten
Ik heb een vriendinnengroep waar ik regelmatig dingen mee onderneem. Daarnaast heb ik een relatief grote familie die ik regelmatig zie. Ik bezoek mijn oma’s een keer in de week. Ook heb ik contacten op school en bij mijn hobby’s (muziek, sport).

Leefgebied 7: Dagbesteding
Mijn formele dagbesteding bestaat uit school of uit werk. Mijn informele dagbesteding bestaat uit de hobby’s muziek en sport. Ik ben lid van een harmonie en ik sport graag. Daarnaast doe ik in mijn vrije tijd graag gezellige dingen waaronder uitgaan.

Leefgebied 8: Financiën
Mijn inkomsten houd ik digitaal bij. Daarnaast spaar ik en geef ik vooraf gelimiteerde bedragen uit. Mijn maandelijkse inkomsten zijn hoger dan mijn maandelijkse kosten.

Leefgebied 9: Juridisch
Ik ben mij niet zozeer bewust van rechten en plichten.

_________________________________________________________________________________
Nick Turlings

Bio Psycho Sociaal model
Ring 1: Ik denk dat mensen in bijvoorbeeld een achterstandswijk eerder een delict te plegen dat bijvoorbeeld ikzelf. In een achterstandswijk zijn er vaak geld problemen waardoor deze mensen een delict plegen. Ook zijn er vaak negatieve invloeden in een achterstandswijk en is de kans groter dat ouders al in een crimineel- circuit zitten dan bij bijvoorbeeld een rijke wijk. Bij mij spelen deze factoren niet, ik ben in een middenklasse gezin opgegroeid in een beschermde buurt waar ook nog eens weinig hangjeugd was. Er waren dus weinig negatieve invloeden.

Ring 2: In de systemen waar ik deel vanuit maak zijn loopt alles eigenlijk goed.  Geen enkele groep disfunctioneert. Soms is de communicatie niet optimaal bijvoorbeeld bij de voetbalclub maar dit is meestal snel opgelost.

Ring 3: Ik heb voldoende cognitief en gedragsmatig vaardigheden om goed te functioneren in de samenleving. Ik heb het vermogen om mij naar behoren te gedragen en heb het intellect om andere te begrijpen.

Ring 4: Bij mij is er een gebeurtenis geweest die wel van invloed is geweest op mijn ontwikkeling in deze maatschappij. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 6 jaar was. Dit heeft mij niet echt belemmert in mijn ontwikkeling als persoon.

Ring 5: Mijn levensstijl is redelijk gezond. Ik drink wel eens wat te veel en ga wel eens wat laat stappen en eet soms onregelmatig maar ben daartegenover wel weer sportief, let op mijn medicijnen en hou mijn omgeving schoon (kamer) omdat ik allergisch ben voor stof.

Ring 6: Allergie is iets wat ik heb meegekregen van mijn moeders kant. Verder is er niets bijzonders.

_________________________________________________________________________________

Michelle Waanders


                       -                         Balansmodel                          +

Microniveau

kind factoren
Dyslexie                                                                                   HBO student

ouderfactoren
Aanleg voor verslaving                                                                Goede gezondheid
Jeugdtrauma’s                                                                           Sportief
                                                     
                                                        gezinsfactoren
Gescheiden ouders                                                                                                                                                                                   
Overleden moeder

Mesoniveau

Sociale (gezins) factoren
                                                                                                                                                                                                                              Goede band met                                                                                                            zus                                                                                                                              Steun van vrienden en familie

Sociale (buurt) factoren
‘Slechte’wijk                                                                           Goed contact met buren
                                                                                           Mooi park

                                                         Macroniveau

Sociaal-economische gezinsfactoren
Studenteninkomen                                                                  HBO studie

Culturele factoren
                                                                                          Multiculturele samenleving

Maatschappelijke factoren
Economische crisis                                                                                                       
Weinig werkgelegenheid
                                                                                                                                 
_________________________________________________________________________________

Koen Vink                      
Maslows behoeftehiërarchie
                           
     Fysiologische behoeften 
     Fysiologische behoeften zijn voor mij zeer belangrijk. Een juiste afwisseling tussen ontspanning, rust en activiteit is belangrijk, hier ben ik de afgelopen jaren achter gekomen. Ik probeer dan ook een bepaalde ritme te vinden met slaap. Gemiddeld zo´n 7 tot 8 uur per nacht wil ik graag halen. Daarnaast is beweging voor mij een ´must´, een uitlaatklep, een manier om af te schakelen.

2   ZekerheidZekerheid biedt structuur in mijn leven. Dit houdt in dat ik graag stabiliteit van school, werk en privé ervaar.  Gezondheid valt ook binnen de noemer zekerheid en is misschien wel de belangrijkste factor waardoor iemand zich gelukkig voelt.  Door een chronische ziekte van mijn moeder ben ik gaan beseffen dat gezondheid heel veel met zich meebrengt. Zekerheid is dus erg belangrijk.

3   Sociale acceptatie Liefde, vriendschap, genegenheid en familie behoren voor mij bij ontspanning en dus ook wel enigszins bij fysiologische behoeften. Ik zie het dan ook als een belangrijke factor, net als de bovenstaande factoren. Het kunnen delen van ervaringen met iemand die je accepteert is erg prettig,

4   WaarderingRespect van en voor anderen is iets wat ik hoog heb zitten. Ik ben een echte  “pleaser”, ik wil het liefst dat iedereen mij goed en aardig vind en maak me al snel druk als anderen hier anders over denken. Succes is iets waar ik constant naar streeft. Perfectionisme is een van de eigenschappen die ik bezit, wellicht iets te extreem.

5   Zelfontplooiing Zelfontplooiing, carrière. Iets wat bij mij absoluut niet het hoogste in de rangorde staat, maar wel degelijk erg belangrijk is. Gezondheid en liefde is voor mij belangrijker dan deze zelfontplooiing. Uiteraard wil ik mij constant blijven ontwikkelen en wil ik later een goede baan, daar streef ik nu dan ook naar. Maar toch zijn er belangrijkere aspecten dan deze vijfde.

-